Travelog Iran#3: Pau Pak Hailam Kopitiam
Ukhuwah boleh dilentur dengan menjamu selera, benarkah? Bukan selera
nafsu, selera iman. Menjadi salah satu kaedah mengeratkan ukhuwah adalah makan
bersama, selain solat bersama dan tidur bersama. Ada juga pendapat yang
mengatakan musafir juga menjadi salah satu kaedah juga. Musafir itu sendiri
melengkapkan ketiga-tiga kaedah awal tadi.
Kami memang suka
makan tetapi tidak pula kuat makan. Suka mencuba memakan makanan yang baru,
kadang-kadang pun kami sengaja mencuba makanan yang sedia maklum mahal
harganya, menambah pengalaman nilai dan nikmat perbandingan kelas makanan. Kali
ini, setelah kami memakan bubur dari satu-satunya restauran Mamak di Terminal
Bas Selatan (TBS) ini, kami meminum Ipoh White Coffee, kopi segera yang dibawa
oleh Kak Ummu dari bumi Skudai.
Kami juga penggemar kopi, asalnya kak Ummu yang memperkenalkan
tabiat ini, menyemai minat hingga terbawa-bawa kepada rutin perjumpaan kami.
Berkelah berdua pun boleh jadi di mana-mana dengan secawan kopi. Ditambah pula,
pau berserat dari kedai sebelah, Kedai Pak Hailam Kopitiam. Sekali lagi, ia
juga perkenalan dari Kak Ummu kepadaku, katanya itu adalah pau kegemarannya tika
dia singgah di terminal ini. “…Sunnah baginda Rasulullah s.a.w, memakan makanan
yang berserat…”, ujar seorang penceramah di Mutiara Srikandi UTM, program yang
berlangsung saban solat Jumaat buat muslimat.
Aku termakan pau berintikan ayam milik Kak Ummu, dia tersenyum, dia
tidak ambil kisah, malah membekalkan satu pau yang berbaki, berinti kacang
merah untuk perjalanan bersama Air Asia yang tidak ditempah pun olehku
makanannya. Tidak dimarahi pun, malah melebihkan lagi sahabatnya melebihi
kepentingan peribadi, indahnya apa yang dikatakan ukhuwah ini.
0 diskusi:
Post a Comment