Travelog Turki#10: Setulip Teh di SultanAhmed
Kisahnya setahun lalu, selepas kembalinya Kak
Ummu dari permusafirannya yang pertama di Turki, dia memperkenalkan kepadaku
teh dan pidedaging (pizza lonjong) di sebuah restauran dengan nama Sultan
Kitchen,UTM. Pide adalah adunan
tepung yang di atasnya ada kombinasi daging,cendawan, telur,cheese dan lain-lain.Hampirmenyerupaipizzatetapi
dihidangkan bersama kejudancheese yang
diparut.Pada petang 30 Jun 2011 itu, kami menjamu cheese pide pula.
Kami berdua sahaja minum tiga cawan çay
(teh) tiap seorang. Sudah disuakan untuk menambah teh, apa lagi kami langsung
sahaja mengiyakan tindakan itu. Teh menjadi momokan para pelancong yang singgah
ke Turki.Berbeza, teh Turki ini dari yang lain,
dari segi originalitinya dan cara hidanganya.Teh
adalah minuman kebiasaan yang dihidangkan ketika sarapan, selepas atau di
antara hidangan, dalam perjumpaan sosial atau perjumpaan formal.Kebiasaannya teh dihidangkan dalam gelas traditional yang
berbentuk bunga tulip.Aku juga kagum akan cara penyediaannya. Di mana satu cerek kecil di letakkan di atas satu cerek yang
lebih besar.
Mulanya air mentah akan didihkan di dalam
cerek besar, usai didih, sebahagiannya
akan dituang ke dalam cerek kecil bersama daun teh Turki. Kemudian air mentah ditambah lalu dididihkan lagi bersama cerek kecil di
atasnya.Beberapa minit kemudian, bertulip-tulip teh
boleh dihidangkan dengan menuangkan ibu teh dari cerek kecil dan air kosong
dari cerek besar. Sudu kecil bersama serbuk gula atau ketulan
kiub guladiletakkan di sisi tulip.Sedia untuk dihidangkan lalu diminum.
Ulang-ulang tulip demi tulip. Selagi cerek ada di atas lenggok-lenggok api yang
kecil, menemani perbualan saban hari warga Turki. Jangkitan budaya kepada
pengembara juga.
Sepanjang sesi minum, kedua-dua cerek
sentiasa dipanaskan, supaya mudah untuk melakukan hidangan secara
berulang-ulang. Istimewanya lagi, di sesetengah restauran
kita boleh minum beberapa gelas teh dengan bayaran untuk 1 gelas sahaja, jika
kita membeli menu makanannya. Kadang kala, kita akan disuakan dengan teh, usai
sahaja tamat menikmati makanan. Tanda meraikan tetamu dan pelanggan. Sebuah
persembahan seni menjamu yang telah menjadi tradisi Turki.
"From time to time, to remind ourselves
to relax and be peaceful, we may wish to set aside some time for a retreat, a
day of mindfulness, when we can walk slowly, smile, drink tea with a friend,
enjoy being together as if we are the happiest people on Earth.”
(Being
Peace )
0 diskusi:
Post a Comment